ЮМЕЙХОТЕРАПИЯ И ИШИАС

Eдно от най-често срещаните състояния, което виждаме в Холистичен център Биомедис Варна-БМВ, е ишиас. Болките в долната част на гърба, с ирадиация в крака, са много чести при нашите пациенти. Методът юмейхо, който прилагаме в центъра, предполага честа среща с това заболяване.

Какво точно причинява ишиас и как можем да се отървем от него?

Какво наистина означава ишиас

Ишиас е термин, който описва симптоми на болка, която започва в долната част на гърба и се простира надолу през седалището, бедрото и в долната част на крака и стъпалото. Тези симптоми могат да се появят, когато нервният корен е компресиран или притиснат в долната част на гърба, което води до усещане за болка, изтръпване и слабост в крака. Има много места, където нервът или нервният корен може да бъде притиснат. Един от най-ефективните методи за решение на проблема, е юмейхо.

Най-честата причина за ишиаса, е херния на лумбалния диск. Повтарящото се механично натоварване на гръбначния диск, може да причини разкъсване на външните слоеве на диска и да позволи на вътрешната субстанция да хернира или да излезе от затвореното пространство.

Лумбалната херния на диска се появява най-често в най-слабата му точка – областта, където нервният корен излиза от гръбначния канал. Когато субстанцията от диска се локализира на това място, тя често директно контактува с нервния корен, който излиза през гръбначния канал, като по този начин активира нерва и причинява усещане за изтръпване и болка, излъчващи се в крака.

Има и други състояния, които могат да имитират ефектите на лумбалната дискова херния, включително дегенеративна дискова болест и синдром на пириформис, състояние, при което пириформисният мускул става стегнат и компресира седалищния нерв при преминаването му през седалищната област.

Лечение за ишиас, облекчение на болката

Всички здравни специалисти са съгласни, че консервативната грижа трябва да се извършва първо и че операцията е последна инстанция за този проблем.

  1. Юмейхо и физиотерапия

Както юмейхотерапевтите, така и физиотерапевтите използват редица лечения, за да предложат облекчаване на болките в ишиаса и да стимулират правилното движение. Юмейхо използва над 100 похвата за наместване на гръбначния стълб и ставите, с което се възстановява симетрията на тялото. В много от случаите, когато терапията е започнала на време, това е достатъчно за изчезване на болката. В други случаи, при занемарени състояния, напреднала възраст или хронични проблеми, след юмейхотерапия, се налага да се продължи лечението с физиотерапия. Физиотерапевтичните процедури могат да включват електротерапия, ултразвук и други модалности, терапия на меките тъкани, упражнения, съвместна мобилизация и манипулация.

  1. Лечение с топлина/лед

В ранните етапи, използването на топлинни пакети или ледени пакети за облекчаване на болката при ишиас също може да помогне за намаляване на възпалението при източника на проблема. Топлината помага за разхлабване на мускулите, докато ледът помага за намаляване на възпалението и подуването. Своевременното използване на топло и студудено, облекчава прилагането на юмейхо след това.

  1. Акупунктура и традиционна китайска медицина

Успешен метод за намаляване значително симптомите на ишиас и болка. Акупунктурата разчита на използването на малки игли, вмъкнати през кожата и в мускулите в определени точки по нашите меридианни канали. Тези игли причиняват микро-травма на мускулите, което води до освобождаване на хормони, наречени ендорфини. Ендорфините спомагат за успокояване на нервните и мускулните болки и намаляват симптомите на болка.

  1. Тракция на гръбначния стълб и декомпресионна терапия

При юмейхо се използват ръчни тракционни похвати, които помагат за разтягане на гръбначния стълб и наместване на лумбалните прешлени. Те позволяват на излязлата от диска субстанция, да се абсорбира отново в диска.

  1. Лекарства

Ако нищо друго не ви дава облекчаване на болка в ишиаса, можете да говорите с Вашия лекар за болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, за да намалите временно болката и възпалението. След облекчаване остротата на болката, е добре да се предприемат действия за наместване, чрез похватите на юмейхо и физиотерапия.

Противовъзпалителните добавки, като куркумин и рибено масло, са чудесни природни алтернативи.