ДЕТОКСЪТ КАТО ОСНОВА НА ИМУНИТЕТА

Димитър ДИМИТРОВ

Мнозина считат, че когато говорим за имунитет, разбираме единствено способността на тялото да се противопостави на външни вредители. В тази връзка, често засилването на имунитета се приема като стремеж да увеличим имунните клетки, произвеждани от различни органи в тялото.

Имунната система обаче, не е само защитник от външни причинители на болести. Имунната система е цялостната организация за контрол върху параметрите на жизнената дейност в тялото на човека. Тя контролира всички процеси – от клетъчно ниво, до цялостната хомеостаза на организма. На нея се подчиняват всички биохимични алгоритми, тя е системата, която контролира изпълнението на командите, зададени от мозъчните центрове.

Ако използваме малко по-различни думи от стандартните, имунната система контролира проявлението на човешкото здраве, заложено от съзнателните и подсъзнателни мозъчни центрове.

В тази връзка, за да придобиете още малко представа за единността, за холистичността на човешката структура, ще споделим следващата информация.

За източната медицина, която е изцяло холистична (разглежда тялото като цялостна система, а не като изградена от отделни органи), най-важният орган в човешкото тяло, са червата.

Защо смятат така?

Установено е, че всяка болест, започва с нарушение в храносмилането. Винаги. Можем да изброим няколко стъпки, които характеризират този процес на нарушение:

  • Нарушение в образуването на стомашния сок – диспепсия.
  • Нарушение в производството на ензими, което е почти винаги съпроводено с Чревна дисбактериоза.
  • Синдром на раздразнените черва (тънки или дебели, или най-често и двете), съпроводени с ентерит и колит.
  • Нарушена резорбция на хранителните вещества в червата и по-рядко –
  • Повишена пропускливост на чревната стена.

Колко от тези етапи ще бъдат открити в тялото на болен човек, зависи от това кога се прави диагностицирането. Ако човекът се е отнесъл несериозно към симптомите на тялото, процесът ще се задълбочи.

В нашата практика непрекъснато виждаме, как човек, боледуващ от болест, уж нямаща нищо общо с храносмилателната система, има в себе си налични по няколко от изброените поражения.

При наличие на храносмилателни разстройства, проблемите се получават не от недостиг на важни за тялото елементи – витамини, минерали, белтъци, въглехидрати и пр, а точно обратно – от излишъци.

За тези излишъци, искаме да споделим.

Когато храносмилането се наруши, по време на процеса се образуват междинни продукти от обмяната на веществата, които не могат да бъдат разпознати от имунната система на тялото и достъпът им до биохимичните процеси за следващо преобразуване, се спира. Имунната система е тази, която контролира този процес. Тези продукти на обмяната, не могат да се разградят до естествените крайни продукти – вода, въглероден диоксид и пр, а се отлагат в различни клетки на тялото. Там те привличат около себе си вода и се превръщат в… токсини. Това не са химически вещества от външната среда, нито тежки метали или други подобни. Това са продукти от собствената обмяна, която е нарушена, поради предшестващи нарушения на храносмилането. Процесът е познат като интоксикация.

При подобна ситуация, всеки от тези междинни продукти, който попадне в лимфната система, (или наличен причинител – паразит, бактерия, вирус или гъбичка), се превръща в дразнител и имунната система се стреми да го „неутрализира”.

Как?

Чрез белите кръвни клетки в лимфните възли. Когато тези токсини станат твърде много, голяма част от имунната система се ангажира с тяхното неутрализиране. По този начин тя отслабва. Ето защо, когато тялото е замърсено с такива токсини, организмът е силно податлив на външни въздействия и лесно човек може да се разболее.

Логично е, когато има болест, според описания процес, да започнем лечението с детоксикация. Под този процес разбираме процедури, продукти и начин на хранене, които да помогнат за очистване на тялото от токсини и причинители, които чрез жизнената си дейност, засилват интоксикацията в тялото.

Това е основната работа, която извършваме при нас. Чрез нашите методи и средства, ние подпомагаме изчистването на токсини и причинители и възстановяване нормалната работа на органите и имунната система. Този процес сме нарекли Клетъчно пречистване и той е в основата на създаване на силен и стабилен имунитет, който застава в основата на здравето.

Някои от методите и средствата, които се включват в този процес са:

  • Биорезонансна диагностика
  • Щадяща диета
  • Детокскиращи чайове и билки
  • Биорезонансна терапия
  • Хранителни добавки за:
  • възстановяване дейността на засегнатите системи и
  • повишаване имунните сили на организма

След извършеното клетъчно пречистване, имунитетът може да се поддържа и с други средства:

  • персонални апарати за БРТ
  • антиоксиданти (един от най-добрите и достъпни, е водородната вода)
  • спорт
  • диета.

От изключителна важност за устойчивостта на постигнатите резултати, е личното отношение и дисциплина. Това всъщност прави всеки метод успешен. След като сме се доверили, остава изпълнението.

Поддържайте здравето си, приятели.

То не е даденост.

За него, както и за всяка друга ценност в живота си, човек трява да полага дисциплина и постоянство.

Ние го наричаме лична отговорност.

Бъдете здрави!