ДЕФИЦИТЪТ НА В12 УВРЕЖДА НЕРВИТЕ И ВОДИ ДО НЕВРОПАТИЯ!

Витамин В12 е ключово хранително вещество за здравето на нервната система и кръвните клетки. Съдържа се в месото, рибата, домашните птици и млечните продукти.

В случай, че не консумирате достатъчно животински храни, е твърде възможно да получите дефицит. Но за съжаление, дори и диета, богата на В12, не гарантира достатъчно високи нива на витамина. Не по-малко важно е тялото да може да го абсорбира ефективно. Някои лекарства като Pepcid AC, Prevacid, Prilosec или Zantac например, както и други, използвани за лечение на киселинен рефлукс, пептична язва и инфекции, нарушават абсорбцията на В12 при повечето хора. Друго лекарство, което затруднява абсорбцията на В12, е метформинът, използван за общо лечение при диабет тип 2. И още – доказано е, че диабетът значително увеличава риска от недостиг на В12. Скорошно проучване за пореден път установи, че 22% от хората с диабет тип 2, са с много по-ниски нива на B12.

Строгата вегетарианска диета, неспособността на стомашните киселини да подпомогнат абсорбцията на В12, някои лекарства срещу киселини и др. Редица заболявания и медикаменти са свързани с намалената абсорбция на В12. Те биват автоимунни, болести на панкреаса, злокачествена анемия, болест на Крон, гастрит, както и операции на стомаха или тънките черва, множествена склероза и др. Лекарства като H2-рецепторни антагонисти или инхибитори на протонна помпа, също водят до малабсорбция.

Дефицит на В12 – кои са първоначалните симптоми? В началото обикновено са съвсем леки, но въпреки това – ясно открояващи се. Умора, слабост, необяснима загуба на апетит и отслабване, запек. Повечето хора ги игнорират, считайки ги за незначителни. Но ако дефицитът не бъде компенсиран навреме, рискът за здравето е много висок. Ниските нива на този витамин предизвикват сериозни усложнения, едно от които е злокачествената анемия – липса на достатъчно червени кръвни клетки и кислород, който да достига до тях.

Недостигът на B12 може да доведе и до парестезия – изгарящо или сърбящо усещане по кожата, обикновено в областта на ръцете и краката. Понякога се изявява с изтръпване или болезнено усещане.

Ниският В12 може да повиши нивата на аминокиселина, наречена хомоцистеин, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Дългосрочната недостатъчност на В12 предизвиква сериозни затруднения при извършването на различни движения, проблеми с координацията, отслабване на паметта, апатия, депресия, деменция, увреждане на нервите и дегенерация на гръбначния мозък.

Диабетна невропатия и невропатия, предизвикана от недоимък на В12. Един от потенциалните странични ефекти на диабета е невропатията или увреждането на нервите, предизвикано от високата кръвна захар в продължение на дълъг период от време. Най-честите симптоми на диабетната невропатия са скованост, слабост и болки в крайниците. Ако трябва да бъдем съвсем точни, тук става дума за периферна невропатия. Периферната невропатия може да засегне и други области от тялото, включително стомашно-чревния тракт.

Внимание: не е задължително да имате диабет, за да развиете невропатия! Продължителният дефицит на B12 може сериозно да увреди нервите. Така че дали имате диабет или не, симптомите на невропатия са еднакви и не бива да бъдат пренебрегвани. Липсата на В12 уврежда миелиновите обвивки, които обграждат и предпазват нервите. Без тази защита нервите престават да функционират правилно и се развиват заболявания като периферна невропатия. Дори незначителният недостиг на В12, може да засегне нервната система и да наруши функциите на мозъка.