Гърбът съхранява всичко, което не желаем да погледнем

Деби Шапиро

 
Гърбът е интересна смесица от символи и значения. От една страна, това е мястото, където поставяме всичко, което нямаме желание да погледнем или което никой друг не трябва да вижда, от друга страна, това е нашето „сметище“, където погребваме чувствата и преживяванията си, които причинява болка и объркване.
Гърбът съдържа гръбначния стълб, най-важната част от вътрешната структура на ума на тялото, основата на нашето същество, носещата рамка, върху която е изградено тялото. 

ГРЪБНАЧЕН СТЪЛБ

Този набор от прешлени представлява нашата най-централна вътрешна енергия и се отнася до нашите най-високи духовни стремежи. Гръбначният стълб служи като опора за всички останали части на тялото. Той ни прави силни и уверени или ни придава „безгръбначен“ поглед. Той се свързва с всички разнообразни аспекти на нашето същество чрез скелета, централната нервна система и системата на кръвообращението от мозъка до останалата част от тялото. По този начин всяка мисъл, чувство, събитие, реакция и впечатление се „отпечатват“ в гръбначния стълб и в съответните части на тялото.
Гръбначният стълб е първата част от физическото тяло, която се формира след зачеването. Това отразява нашето желание да се въплътим, да влезем в битието. Развитието на съзнанието по време на бременност, според пренаталния модел, става през гръбначния стълб.
Гръбначният стълб отразява както системата на чакрите, така и енергията на кундалини, която се издига от основата на гръбначния стълб.

ГОРНА ЧАСТ НА ГЪРБА  (областта под нивото на раменете до основата на лопатките)

Отзад са затворени такива аспекти като любов и топлина по отношение на друг човек, които не можем да изразим и следователно да скрием, или обратно, раздразнението и безразличието, които не искаме да признаем. Тези чувства търсят изход, но ако непрекъснато се пренебрегват или отричат, тогава те ще се натрупват и ще се проявяват като гняв и ярост.
Напрегнатите мускули, които образуват „бронята“ в горната част на гърба, често са пълни с ярост, която първоначално е била насочена към себе си, но след това е проектирана навън към някой друг. Това може да се види на примера с „вдовишката гърбица“– образуване на меки тъкани в горната част на гърба, което е по-характерно за по-възрастните жени. Това свидетелства за натрупването на гняв и негодувание, които не са имали израз в продължение на много години; свидетелства за настъпването на старостта и загубата на смисъла и целта на живота.
Горната част на гърба е тясно свързана с раменете и енергията, която се изразява в тази област. Следователно болката и напрежението, които се проявяват тук, са свързани с разочарование и раздразнение поради факта, че не правим това, което бихме искали да направим, въпреки нашите амбиции и стремежи.
Това неминуемо се дължи на факта, че се отрязваме от истинските си вътрешни желания и ги „заравяме“ в гърба си, може би защото изглеждат неприемливи или противоречащи на очакваното от нас. Освобождавайки скритото дразнене и разочарование, ние също можем да разкрием нашите скрити амбиции и стремежи. Тъй като тази област принадлежи към първия етап на развитие след зачеването, следователно тя се явява като проява на нашата вътрешна цел. Това може просто да означава да търсите своя собствен път в живота, но на по-високо ниво може да означава освобождаване от изкушението и силата на материалния свят, осъзнаване на вашата духовна съдба.

СРЕДЕН ГРЪБ

Това е малка част от гърба в проекцията на слънчевия сплит, в която дисбалансът се случва доста често. Представлява периода на появата на първите признаци на фетално движение, тоест онова време в развитието на плода, когато има промяна в съзнанието от осъзнаване на себе си към осъзнаване на това, което не е „аз“.
Това е и областта на третата чакра, първоначално свързана със сила и самоопределение. Следователно дисхармонията в тази част на гръбначния стълб или гърба може да показва свързани с властта игри или конфликти , които често се активират в процеса на намиране на себе си и мястото си в света. Нашата духовна енергия естествено се втурва нагоре, за да изпита извисени състояния, но нашето его прави всичко, за да го спре! Изкушенията и скритите перспективи на властта са изключително привлекателни; след като ги познаете, е трудно да се каже не. В същото време тази енергия е тясно свързана с разврата и измамата. Целта на нашия духовен път е да се издигнем над тези изкушения.

ДОЛНА ЧАСТ НА ГЪРБА  (от проекцията на слънчевия сплит до опашната кост)

Изразява окончателното узряване на плода преди раждането. При изследване на случаи на болки в долната част на гърба се оказа, че най-често те се появяват в ситуации, които ни напомнят, че остаряваме: в дните на 60 или 70 години от раждането, годишнини от сватбата, дипломиране на деца, тяхното напускане от вкъщи, заминаване при пенсиониране.
Обикновено се смята, че болките в гърба са причинени от прекомерно градинарство или вдигане на тежко, т.е. при повишено усилие. Тази слабост е неизбежно свързана със съпротива срещу израстването и стареенето в контекста на социалните отношения. На Запад това е особено очевидно в желанието да живеем дълго и да останем млади и енергични възможно най-дълго.
Деби Шапиро е духовен учител, отдал повече от 20 години от живота си в изучаване на психология, будистка медитация, йога и езика на тялото.
Тя е автор на няколко книги, разкриващи тясната взаимовръзка между нашия ум и тяло, начина, по който тялото отразява мислите и чувствата ни и как можем да използваме това разбиране за самолечение.