ПЕПТИДНИТЕ БИОРЕГУЛАТОРИ – НОВА ЕРА В МЕДИЦИНАТА

Татяна Астахова

  • Научен ръководител на съобществото от клубове„MyRealWay”:
  • Кандидат на химическите науки,
  • Академик в Европейската академия за естествени науки

 

Здравето  е най-важната ценност в живота. Едно от най-важните условия за социално, професионално развитие и икономическо благополучие на човека.

Реализацията на интелектуалния, духовния, физическия и репродуктивния потенциал, е възможно само в общество от здрави хора. Под термина „здраве” е необходимо да се разбира не само състоянието на организма, когато всички показатели са в определени, приети норми, но и при наличието в организма на високи жизнени резерви във всички органи и системи, формиращи жизненият ресурс.

Важно условие за нарастване на жизненият ресурс на човека, се явява удовлетворяване физиологичните потребности на организма от енергия и балансираното приемане с храната на жизнено важни и незаменими хранителни вещества, които не се синтезират в организма. Всяко отклонение от правилното, балансирано хранене, довежда до нарушаване функциите на организма и натрупване на различни заболявания, особено ако тези отклонения са големи и продължителни. Епидемиологичните изследвания на здравето и храненето на населението в различни страни, позволи да се определи структурата на най-разпространените нарушения на хранителните навици, довеждащи до изменение състоянието на здравето и способстващи развитието на функционални разстройства на всички органи и системи в човека, имунни дефицити, нарушение на адаптивните механизми и повишаване риска от развитие на множество заболявания. Установени са такива общи нарушения в структурата на хранене като дефицит на животински протеини; дефицит на полиненаситени мастни киселини, изразен дефицит на витамините С, Е, А, група В и фолиева киселина; дефицит на някои минерали и микроелементи като калций, цинк, желязо, селен, йод, флуор и др; значително намаляване потреблението на биологично активни вещества от различен произход, в това число, така наречените „минорни” компоненти на храната. Съвременният човек поради динамиката в ритъма на живот, е обречен на едни или други хранителни дефицити.

Корекцията на храненето на населението, в съответствие с потребностите на съвремието, се явява важна задача за всяка държава. С цел подобряване структурата на хранителната диета на човечеството, по инициатива на Световната Здравна Организация(СЗО), в различни страни са започнали разработки на хранителни добавки, съдържащи необходимите за корекция на хранителната диета биологично активни съединения, които бързо са придобили популярност в САЩ, Европа и Япония.

Стимулирането на собствените защитни сили на организма, е пряко свързано със създаването на резерв от нутриенти и микронутриенти, които сега се считат за основен стабилизиращ фактор за предотвратяване клетъчна мутация и бариера за развитие на онкологични заболявания.

Очевидно е, че храненето е най-естественият път за формирането на резерв от жизнено важни съединения. По такъв начин, чрез храненето човек или формира жизнен ресурс или набор от бъдещи здравословни проблеми.

За възстановяване намаления или временно изгубен жизнен ресурс и стимулиране на собствените защитни сили на организма, са разработени уникални, екологично чисти средства, осигуряващи базисна среда за пълноценно усвояване на храните.

Такива са биологично активни добавки към храната (БАД), серия „My Real Way”, въздействащи на организма непосредствено чрез стомашно-чревния тракт и след това индиректно на клетките и околоклетъчната среда.

Продуктите от серия „My Real Way”, са създадени с дълбокото познаване на регулиращите механизми, в които могат да се включат привнесените активни съставки.

При разработката на съвременните биологично активни добавки за корекция на базисния хранителен режим, от серията „My  Real Way”, се реализира подход на едновременно немедикаментозно, ефективно и безопасно въздействие върху основните жизнени процеси на организма – хранене, обмен, детоксикация и очистване на организма.

Организмът на човека може да се определи като една държава от клетки със своите принципи на управление, организация и околна среда. Нормалните процеси на жизнена дейност предполагат наличие на постоянна саморегулираща се вътрешна среда в организма – хомеостаза, способна да се противопостави както на неблагоприятните условия на външната околна среда, така и на вътрешните дестабилизиращи и увреждащи фактори, водещи до дезадаптация, предболестни и болестни състояния. Съвременното развитие на цивилизацията е довело до дисбаланс на хомеостазата в човека и в природата. В основата на създаването на БАД , серия „My Real Way”, лежи идеята за хармонизация на хомеостазата на вътрешната среда на организма и активиране на защитните сили, за повишаване на съпротивителните сили на организма, за противодействие на неблагоприятните фактори на околната среда от биологичен, химически и физически произход.

Уникалното, което отличава продуктите от серия „My Real Way”, е научно обоснованата рецепта с прецизно съчетаване на взаимозависими, физиологично значими, биологично активни съединения с голям синергичен ефект. Базовата основа на всички многокомпонентни БАД от серия „My Real Way”, са иновативни комплекси от ниско молекулни (къси) пептиди от животински произход.

Теоретичните и експериментални изследвания доказват, че пептидите се явяват важни компоненти за поддържане на биологичната регулация на хомеостазата в клетките, тъканите и органите при стареенето на организма, при развитие на хронични патологични процеси, при стресиращи въздействия, обезпечавайки профилактиката и възстановяването на нарушения клетъчен метаболизъм.

Този протеин стана широко известен благодарение на съвместната работа на биохимиците И.Роуз (САЩ), А.Гершко (Израел) и А.Чихановер (Израел), удостоени с Нобелова награда за химия през 2004 г.

Механизмът на действие на регулаторните пептиди, се обяснява със съществуването на сложен каскаден процес, който обуславя продължителността на физиологичните ефекти от краткодействащи пептиди, при което късите фрагменти от 3-4 аминокиселинни остатъци, се оказват значително по-ефективни от изходните съединения.

 Важно е, че пептидите, включени в състава на БАД серия „MyRealWay”, представляват естествен продукт от жизнената дейност на клетките, присъстват в нормално функциониращият организъм, което се явява гаранция за безопасност от приемане на препаратите, в които се съдържат пептиди.

С цел компенсация на образувалите се дефицити на биологично активни, в това число на важни „минорни” съединения в организма, с цел поддържане функционалната активност на организма, съставът на БАД серия „MyRealWay” е обогатен с витаминни комплекси, аминокиселини, антиоксиданти, а също така и жизнено важни минерали, микроелементи и екстракти от лечебни растения. Сложният състав на тези продукти е обусловен от научния анализ на данните за механизмите на действие на ингредиентите, техните свойства, взаимозависимости, синергизъм и ефективност при

приемане.

Рецептурата на БАД серия „MyRealWay”, в съвкупност със специално подбрани за всеки продукт, нискомолекулярни физиологични активни пептиди от животински произход, в качеството си на базова основа, обуславят реализацията на механизма многокомпонентна пептидна биорегулация с цел поддържане на структурата и функциите на клетките, тъканите и органите.

Известно е, че ръстът на молекулярни повреди, предизвикани от свободните радикали,

окислителните реакции и нарушенията на антиоксидантната и имунна системи на защи

та на организма, водят до нарушения в регулацията на клетъчната хомеостаза, което способства за развитието на заболявания и индуцира процес на преждевременно стареене на организма.

Многокомпонентните пептидни биорегулатори от серията „MyRealWay”, стимулират антиоксидантната система на организма, неутрализират активността на свободните радикали, способстват за възстановяването на клетъчните мембрани.

Биологичната роля на БАД „MyRealWay” се заключава в активацията на енергетичния обмен в клетките, стимулация на тяхната белтъчно-синтезираща функция и клетъчното деление за възстановяване на тъканите на органите.

С цел стимулиране на собствените защитни сили на организма, нарастване на ресурса здраве на човека, са разработени многокомпонентните пептидни биорегулатори от серията „MyRealWay”:

  1. ImmuneTIDEPLUS, ThymusTIDEPLUS, DetoxiTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на имунната система
  2. BrainTIDEPLUS, MemoryTIDEPLUS и NervesTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на нервната система
  3. CardioTIDEPLUS и VesselTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на сърдечно-съдовата система
  4. BreathTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на органите на дишането
  5. DuodenumTIDEPLUS, FlatuTIDEPLUS, HyperacidTIDE, LowacidTIDEPLUS, MikrofloraTIDEPLUS, LiverTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на органите на храносмилането
  6. ActiManTIDEPLUS, ProstaTIDEPLUS, WomanTIDEPLUS, MenoTIDEPLUS, UrinaTIDEPLUS, KidneyTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на органите на пикочо-половата система
  7. BoneTIDEPLUS, JointsTIDEPLUS, LigamenTIDEPLUS, MuscleTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на органите на опорно-двигателния апара
  8. ThyroidTIDEPLUS, PancreaTIDEPLUS, AdrenalTIDEPLUS, ParathyroidTIDEPLUS, Epiphysis-cerebriTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на ендокринната система
  9. VisionTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на органите на зрението
  10. HairTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на органите на слуха
  11. SkinTIDEPLUS, HairTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на кожата, косата и ноктите
  12. Bone-marrowTIDEPLUS – за поддържане структурата и функциите на кръвотворната система

При изготвянето на многокомпонентните пептидни биорегулатори от серията „MyRealWay” е използвано най-съвременното оборудване, екологично чисти суровини и технологии. Всеки препарат постъпва във вътрешната среда на организма в капсули, изготвени от особен стабилен полимер – хипромелоза, устойчив на действието на аминокиселинния пептиден комплекс и биологично активните съединения от рецептурата. Постепенното разрушаване на еластичната капсула, способства за регулираното освобождаване и пълното усвояване на хранителните вещества във всяка част на стомашно-чревния тракт. Растителният произход на хипромелозата не

предизвиква алергии, раздразнения и позволява многокомпонентните пептидни биорегулатори да се приемат от хора с различна култура и диетични традиции, включително вегетарианска, кашерна или халална (позволена от Ислямския закон) система на хранене. За всеки продукт са разработени научно обосновани препоръки, способ и продължителност на приемане, указани са противопоказанията за използване. Разбирането на механизмите на биорегулацията на хомеостазата във вътрешната среда на организма позволява да предлагаме ефективни схеми за съчетаване на продуктите от серията „MyRealWay” и да създаваме с тяхно участие на „Програми за оздравяване на населението”, за стимулация на собствените защитни сили на организма, с цел профилактика и възстановяване на понижения или временно потиснат здравен ресурс на човека.

Приемането на многокомпонентните пептидни биорегулатори от серията „MyRealWay” в качеството им на базисен диетичен фон за корекция на храненето, обезпечава оптимизацията на храненето без риск от преяждане и обезпечава на здравите хора, биологична профилактика, на страдащите от дезадаптация и предболестни състояния биологично регулиране, насочено към формиране на заложеният от природата потенциал за съхраняване на младостта, творческата активност, подобряване качествата и продължителността на живота на човека.

КЪМ МАГАЗИНА